Ensemble

Een BookDesign original!

Dit nieuwe concept kwam er als antwoord op de frustraties van klanten én hun cursisten.

Een werkboek waarbij je zoveel of zo weinig notities maakt als je wil. Waarbij je kan schrappen, krabbelen of weggooien en opnieuw kan beginnen. Dat is Ensemble.

Benieuwd of dit iets voor jou kan zijn?
Boek nu jouw kennismakingsgesprek.

Bookdesign Karen

Een boek dat met je meegroeit

Een greep uit de frustraties waar mijn klanten mee zaten met hun cursusmateriaal:

  • hun cursisten durfden niet in het boek te schrijven, want dan zou het meteen “perfect” moeten zijn.
  • doordat de schrijfruimte vastlag, voelden de cursisten angst om te veel of net te weinig te schrijven.
  • voor de trainers zelf was het dan weer onmogelijk om vooraf te bepalen hoeveel schrijfruimte iemand zou nodig hebben voor een oefening. Elke cursist is anders, toch?

Vaak lossen trainers dit op door een apart notitieboekje bij hun werkboek te geven.
Nu, ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb graag mijn notities bij het bijbehorende hoofdstuk in mijn werkboek. Ik wil geen boekje hoeven te doorbladeren om te zoeken wat ik nu weer had opgeschreven over dat ene onderwerp.

Vrijheid in je notities.
Dat is waar Ensemble voor staat.

Wat is Ensemble?

Ensemble is een een wiro-gebonden boek (metalen ringen) met uitneembare lege bladzijden. Die kan je gebruiken om notities te maken, te brainstormen of oefeningen uit te schrijven. Voeg de bladzijden makkelijk toe in het hoofdstuk waar ze bij horen en verlies nooit nog je notities uit het oog.

Wat Ensemble jou oplevert

Ensemble werd al het perfecte concept genoemd voor perfectionisten. Het is immers dé manier om je niet te laten tegenhouden door je perfectionistisch kantje!

  • je cursisten voelen geen angst meer om te schrijven in je werkboek
  • ze voelen zich niet meer beperkt of overweldigd door de vastgelegde schrijfruimte
  • jij hoeft je geen zorgen meer te maken over hoeveel schrijfruimte je moet laten bij elke oefening
  • je cursisten kunnen oefeningen zo vaak als nodig opnieuw maken
  • lelijk geschreven, gekrabbel of wil je helemaal herbeginnen? Gewoon weggooien en een nieuw blad nemen.

Je werkboek evolueert mee naarmate je cursist het traject doorloopt. Alle notities, schetsen, brainstorms bij het hoofdstuk waar ze horen. Gedaan met terugbladeren, zoeken en aparte notitieboekjes.

Ben jij klaar voor Ensemble?

Ervaren ondernemer

Je bent al enkele jaren bezig en hebt een eerste ervaring met het maken van cursusmateriaal of boeken achter de rug. Je bent klaar voor een upgrade.

Impact

Je wil impact maken op je klanten en de manier waarop je jouw verhaal presenteert in het hand- of werkboek, speelt hierin een cruciale rol.

Vrijheid

Je wil je cursisten of klanten de vrijheid geven om je boek te gebruiken op de manier die bij hen past, waardoor ze er het best mogelijke resultaat uit halen.

Meer weten over dit concept? Klinkt het jou als muziek in de oren?
Boek nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek
en we overlopen samen de mogelijkheden.

Hoe gaan we te werk?

Past Ensemble by BookDesign bij wat jij voor ogen hebt voor je volgende project? Ik begeleid je van je eerste vraag tot je het afgewerkte boek in handen hebt. Ik ontzorg je volledig, zodat jij je enkel hoeft bezig te houden met de inhoud.

Met zo’n 20 jaar ervaring in de creatie van educatieve boeken, weet ik hoe mensen informatie opnemen en verwerken. Daarom help ik jou om je content te optimaliseren, zodat die een nog grotere impact maakt op jouw klant.

Van bij ons eerste gesprek loods ik je door het het hele proces van creatie tot afstemmen met de drukker en de aanlevering van je boek.Transparante communicatie staat centraal in elke fase van onze samenwerking.

Fase 1 – Intakegesprek

Voelen we een klik in ons kennismakingsgesprek, dan volgt er een intakegesprek. Je krijgt vooraf een checklist met gerichte vragen die je helpen het project concreet te maken voor mij én voor jezelf.

Tijdens het intakegesprek overlopen we de checklist en nemen we het stappenplan door. Daarna krijg je een offerte op maat, samen met het stappenplan en een tijdlijn.

Met welk soort klanten werk je samen?

Ik werk met gepassioneerde ondernemers die een verschil willen maken voor hun klanten. Ondernemers die de meerwaarde zien in een goed gestructureerd boek en resoluut kiezen voor een professionele uitstraling. De sector waarin je werkt of de content die je deelt, maakt voor mij weinig uit, maar de impact die je wil maken des te meer.

Ik ben nog niet klaar om te starten. Kan ik een plaats reserveren?

Geen zorgen. Er zit sowieso wel wat tijd tussen ons eerste gesprek en de eigenlijke start van het ontwerp. Dat kennismakingsgesprek is de eerste stap. Daarin toets ik af hoever je al staat met je project en of ik de geschikte persoon ben om je te helpen. Daarna volgt nog een intakegesprek, een offerte, stappenplan en tijdlijn.

Ik werk met een wachtlijst, dus in de planning stel ik het eerst mogelijke startpunt voor. Dat ligt meestal een paar maanden ver, voldoende om je briefing voor te bereiden. Denk je meer tijd nodig te hebben, dan bekijken we samen wat voor jou het beste opstartmoment is. Hou er wel rekening mee dat je plaats pas gereserveerd is na betaling van de eerste deelfactuur.

Is het aantal pagina’s belangrijk?

Er staat geen minimum op het aantal pagina’s dat je project moet hebben. Je kan met een boek van 50 pagina’s evenveel impact maken als met een van 500. Belangrijk is dat je je content rust en ruimte geeft. Het ontwerp zal ook altijd meer pagina’s bevatten dan je briefing, omdat ik met de lay-out en opbouw zorg voor die ademruimte in je teksten.

Het enige waar het aantal pagina’s wel een invloed op heeft is op zaken zoals de kostprijs, rugdikte, afwerkingsmogelijkheden enzovoort.

Fase 2 – Analyse en voorontwerp

Ik analyseer jouw briefing. Hierbij ga ik de structuur stroomlijnen en geef ik suggesties om de gebruiksvriendelijkheid voor je lezer te optimaliseren.

Ik maak een voorontwerp van een 10-tal pagina’s die alle elementen van het geheel bevatten, zodat je een duidelijk zicht krijgt op het totaalconcept. Denk hierbij aan lettertype, kleurgebruik, bladspiegel, opbouw, enzovoort.

Help je me met de opbouw en structuur van mijn boek?

Absoluut! Een mooie en vooral gebruiksvriendelijke vormgeving is voor mij topprioriteit. Met mijn jarenlange ervaring in de educatieve sector weet ik ondertussen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je content blijft hangen. Met die kennis help ik je om je werk- of handboek op punt te zetten. Ik analyseer je briefing en doe bij het ontwerpen suggesties om de gebruiksvriendelijkheid en structuur te optimaliseren.

Welke afwerkingen kan ik kiezen voor mijn boek?

Alle mogelijke afwerkingen opsommen zou me te ver leiden. Ga je voor basic softcover, hardcover, wir-o, genaaid,…? Ik geef je de best passende opties op basis van o.a. je project, het onderwerp en hoe je doelgroep het boek zal lezen of gebruiken.

Welk formaat kies ik best voor mijn boek?

Welke afmetingen en oriëntatie je boek krijgt, beslissen we samen. Ik geef je de best passende opties op basis van o.a. je project, het onderwerp en hoe je doelgroep het boek zal lezen of gebruiken.

Fase 3 – Creatie

In deze fase ga ik aan de slag met jouw feedback op het voorontwerp. Ik werk het volledige boek uit, met binnenpagina’s, cover en eventueel extra materiaal. 

Ik werk jouw ontwerp af tot in de puntjes. Je krijgt standaard twee correctierondes waarin je elk detail kan overlopen en wijzigingen kan aanbrengen. Op die manier maak ik voor jou drie versies voor we naar de oplevering gaan.

Wat als ik mijn deadline niet haal?

Het stappenplan en de tijdlijn die je bij de start van onze samenwerking krijgt, is goed uitgedacht en met voldoende ruimte om je briefing voor te bereiden en om alles door te nemen bij een correctieronde. Om de finale opleverdatum te kunnen aanhouden is het dus noodzakelijk dat je deze tijdlijn nauwkeurig naleeft en tijdig alle materiaal aanlevert en feedback doorgeeft.

Haal je de deadline niet, dan vervalt de originele tijdlijn en neem ik het project verder op in het eerstvolgende vrije moment in mijn planning. Zomaar een week opschuiven kan niet, want daardoor komen de projecten van andere klanten in het gedrang.

Hoe lever ik mijn briefing aan?

Tekstmateriaal
Na het voorontwerp starten we met de volledige uitwerking van het boek. In deze fase lever je de 
volledig afgewerkte teksten in een word-document aan in de map die ik voor je klaarzet in Google Drive.
We gebruiken enkel dit kanaal om materiaal aan elkaar te bezorgen. Jij kan hierin de briefing (tekst/beeld) plaatsen en ik zet hierin de proeven voor je klaar. Zo is alle materiaal netjes op één plaats gebundeld en besparen we elkaar de vele mailtjes en downloadlinks.
Tijdens 
correctierondes kan je tekstcorrecties aangeven in het pdf-bestand. Het is echter niet de bedoeling dat volledige hoofdstukken worden herschreven. Is dit uitzonderlijk wel het geval, dan overlopen we je project en maken we nieuwe afspraken.

Beeldmateriaal
Aangeleverd beeldmateriaal moet voldoen aan volgende 
specificaties:
• CMYK
• 300 dpi op ware grootte
• foto’s: als TIFF- of JPG-bestand
• vectorbeelden: als EPS- of AI-bestand

Afbeeldingen die bestemd zijn voor druk hebben een resolutie nodig van 300 dpi. Die dpi verwijst naar de kwaliteit van de beelden. Afbeeldingen die niet de juiste grootte/resolutie hebben om te drukken verliezen kwaliteit, missen scherpte en zien er korrelig uit. Ik check of je beeldmateriaal geschikt is voor productie en help je het best mogelijk resultaat te bereiken. (In deze blog kom je meer te weten over beeldkwaliteit en resolutie.)

Wat als ik het ontwerp niet mooi ga vinden?

De kans dat een ontwerp compleet de mist ingaat, is klein. Bij de start van onze samenwerking hebben we een checklist en intakegesprek waarin ik je een hele reeks vragen stel over o.a. lettertypes, kleurgebruik en stijl, zodat ik een duidelijk beeld krijg van je wensen. Jij zet op die manier zelf de krijtlijnen uit waartussen ik kan werken.

Eerst krijg je een voorontwerp van een 10-tal pagina’s om een zicht te krijgen op hoe het totaalconcept eruit zal zien. In deze fase kan je de algemene lay-out nog bijsturen. Pas als jij akkoord gaat met het voorontwerp, begin ik aan het volledige boek.

Tijdens de ontwerpfase zijn er 2 correctierondes waarin je tekstcorrecties en kleine aanpassingen kan doorgeven.

De kans dat je na al deze stappen tevreden bent over het eindresultaat, is dus bijzonder reëel.

Fase 4 – Oplevering

Na jouw finale goedkeuring zet ik mijn drukker aan het werk. Ik regel alles, volg alle communicatie en specificaties op die bij het drukproces horen. Tot het moment dat jij jouw boek in handen hebt.

Heb je zelf een drukker met wie je geregeld samenwerkt? Breng ons gerust in contact en ik bezorg hem of haar de drukklare pdf.

Kan ik werken met mijn eigen drukker?

Ik werk ondertussen al jaren samen met mijn vaste drukkerij en mijn voorkeur gaat ook naar hen uit. Ik ga ter plaatse om elke opdracht te bespreken en volg het drukproces nauwkeurig op, zodat jij enkel de levering in ontvangst hoeft te nemen.

Wil je toch met je eigen drukker werken, dan kan dat uiteraard. Dan bespreek jij samen met hen de specificaties en breng je me in contact met de juiste persoon om de drukklare bestanden aan te leveren. Weet wel dat BookDesign in dit geval niet meer verantwoordelijk is voor het eindresultaat, aangezien ik geen controle heb over het drukproces.

Wat betekent ‘goed voor druk’?

In de laatste creatiefase ontvang je een finale pdf ter goedkeuring. Wanneer je alles goed nagekeken hebt en er geen aanpassingen of correcties meer nodig zijn, bezorg je mij jouw “goed voor druk”. Daarmee bevestig je jouw akkoord op het totale digitale ontwerp. Deze bestanden gaan daarna rechtstreeks naar de drukker.

Na jouw “goed voor druk” kan BookDesign niet meer verantwoordelijk gesteld worden voor schrijf-, layout- of andere fouten.

Kan ik een proefexemplaar aanvragen?

Een drukproef zit niet standaard in het aanbod, maar kan mits meerprijs wel aangevraagd worden.

Zeker bij grote oplagen is dit interessant, omdat het corrigeren van fouten achteraf veel tijd en geld kan kosten (veel meer dan de drukproef).

Een drukproef wordt immers gemaakt voordat de hele oplage gedrukt wordt. Dit is een voorbeeld, een proefexemplaar rechtstreeks van de drukpers. Zo heb je het resultaat van je gedrukte boek voor je. Deze kan je controleren op fouten, zoals kleurverschillen, onjuiste paginanummers of ontbrekende afbeeldingen.

Een drukproef wordt meestal gemaakt d.m.v. digitale druk of offsetdruk. Bij digitale druk wordt de proefdruk digitaal geprint, terwijl bij de offsetdruk een drukpers wordt gebruikt.

We bekijken samen de proeven om te zien of en waar er verfijning nodig is om de beste resultaten te bereiken.

Recente realisaties

Magazine 3e editie – Puur Ondernemen

Magazine 3e editie – Puur Ondernemen

Het vorige magazine was aan een upgrade toe. En wat voor één! Van 32 naar 134 pagina’s boordevol interessante artikels, diepgravende interviews met ondernemers over hun grootste struikelblokken en successen in de groei van hun bedrijf, inspirerende boekentips en veel meer.

Wildplukkers Werkboek & Veldboek – Lieve Galle

Wildplukkers Werkboek & Veldboek – Lieve Galle

Bij een cursus wildplukken is het de bedoeling dat je naar buiten gaat en de theorie meteen in de praktijk zet. Bij zo’n praktijkgerichte cursus hoort een interactief werkboek dat cursisten aanzet om aan de slag te gaan. En dat makkelijk hanteerbaar is, ook als ze tussen de planten zitten. Daarop bood het Ensemble-concept de ideale oplossing voor Lieve en haar cursisten.

#expatsofbrussels – Anne Cruyt en Cemali Bas

Living In Brussels verzamelt de verhalen van expats in Brussel. Allemaal verschillende mensen, met verschillende achtergronden, leeftijden en nationaliteiten die samen het weefsel vormen van de prachtige hoofdstad van Europa.
Deze verhalen wilde Anne Cruyt bundelen in een stijlvol boek dat menig Europese koffietafel kan sieren.

Wat anderen zeggen over BookDesign

“In mijn cursus voor copywriters wilde ik mijn cursisten niet beperken in hun schrijfvrijheid. Ensemble by BookDesign was het perfecte antwoord op die vraag. Ik hoefde geen rekening te houden met schrijfruimte en moest geen extra notitieboekje bij de cursus geven, maar had alles in één boek.”

Delphine Desmet
DeeDeeCopy

“Het werkboek was een enorme meerwaarde voor de cursisten.
En dan vooral het gebruiksgemak.
Het Ensemble concept is een manier om je notities te maken op de plek die jou als cursist het beste uitkomt.”

Anouck Meier 
Ampersand Business School

”Ik had me geen betere begeleiding en deskundig advies kunnen wensen. Jouw ervaring gaf me vertrouwen en rust rond het hele project. Het resultaat heeft mijn stoutste dromen overtroffen. We hebben samen de mooiste, beste, leukste cursushandboeken EVER gemaakt! ”

Lieve Galle
Wild Plant Forager

Ik help je nog meer impact te maken

Wil jij impact maken als creatieve ondernemer, trainer of coach? Wanneer je next level gaat met je business, wil je dat ook je educatief materiaal diezelfde professionaliteit uitstraalt.

Als grafisch ontwerper focus ik daarom niet alleen op de lay-out en het kleurgebruik, maar denk ik met je mee over de structuur van je werk- of handboek.

Veelgestelde vragen

Met welk soort klanten werk je samen?

Ik werk met gepassioneerde ondernemers die een verschil willen maken voor hun klanten. Ondernemers die de meerwaarde zien in een goed gestructureerd boek en resoluut kiezen voor een professionele uitstraling. De sector waarin je werkt of de content die je deelt, maakt voor mij weinig uit, maar de impact die je wil maken des te meer.

Ik ben nog niet klaar om te starten. Kan ik een plaats reserveren?

Geen zorgen. Er zit sowieso wel wat tijd tussen ons eerste gesprek en de eigenlijke start van het ontwerp. Dat kennismakingsgesprek is de eerste stap. Daarin toets ik af hoever je al staat met je project en of ik de geschikte persoon ben om je te helpen. Daarna volgt nog een intakegesprek, een offerte, stappenplan en tijdlijn.

Ik werk met een wachtlijst, dus in de planning stel ik het eerst mogelijke startpunt voor. Dat ligt meestal een paar maanden ver, voldoende om je briefing voor te bereiden. Denk je meer tijd nodig te hebben, dan bekijken we samen wat voor jou het beste opstartmoment is. Hou er wel rekening mee dat je plaats pas gereserveerd is na betaling van de eerste deelfactuur.

Is het aantal pagina’s belangrijk?

Er staat geen minimum op het aantal pagina’s dat je project moet hebben. Je kan met een boek van 50 pagina’s evenveel impact maken als met een van 500. Belangrijk is dat je je content rust en ruimte geeft. Het ontwerp zal ook altijd meer pagina’s bevatten dan je briefing, omdat ik met de lay-out en opbouw zorg voor die ademruimte in je teksten.

Het enige waar het aantal pagina’s wel een invloed op heeft is op zaken zoals de kostprijs, rugdikte, afwerkingsmogelijkheden enzovoort.

Help je me met de opbouw en structuur van mijn boek?

Absoluut! Een mooie en vooral gebruiksvriendelijke vormgeving is voor mij topprioriteit. Met mijn jarenlange ervaring in de educatieve sector weet ik ondertussen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je content blijft hangen. Met die kennis help ik je om je werk- of handboek op punt te zetten.
Ik analyseer je briefing en doe bij het ontwerpen suggesties om de gebruiksvriendelijkheid en structuur te optimaliseren.

Welke afwerkingen kan ik kiezen voor mijn boek?

Alle mogelijke afwerkingen opsommen zou me te ver leiden. Ga je voor basic softcover, hardcover, wir-o, genaaid,…? Ik geef je de best passende opties op basis van o.a. je project, het onderwerp en hoe je doelgroep het boek zal lezen of gebruiken.

Welk formaat kies ik best voor mijn boek?

Welke afmetingen en oriëntatie je boek krijgt, beslissen we samen. Ik geef je de best passende opties op basis van o.a. je project, het onderwerp en hoe je doelgroep het boek zal lezen of gebruiken.

Wat als ik mijn deadline niet haal?

Het stappenplan en de tijdlijn die je bij de start van onze samenwerking krijgt, is goed uitgedacht en met voldoende ruimte om je briefing voor te bereiden en om alles door te nemen bij een correctieronde. Om de finale opleverdatum te kunnen aanhouden is het dus noodzakelijk dat je deze tijdlijn nauwkeurig naleeft en tijdig alle materiaal aanlevert en feedback doorgeeft.

Haal je de deadline niet, dan vervalt de originele tijdlijn en neem ik het project verder op in het eerstvolgende vrije moment in mijn planning. Zomaar een week opschuiven kan niet, want daardoor komen de projecten van andere klanten in het gedrang.

Hoe lever ik mijn briefing aan?

Tekstmateriaal
Na het voorontwerp starten we met de volledige uitwerking van het boek. In deze fase lever je de 
volledig afgewerkte teksten in een word-document aan in de map die ik voor je klaarzet in Google Drive.
We gebruiken enkel dit kanaal om materiaal aan elkaar te bezorgen. Jij kan hierin de briefing (tekst/beeld) plaatsen en ik zet hierin de proeven voor je klaar. Zo is alle materiaal netjes op één plaats gebundeld en besparen we elkaar de vele mailtjes en downloadlinks.
Tijdens 
correctierondes kan je tekstcorrecties aangeven in het pdf-bestand. Het is echter niet de bedoeling dat volledige hoofdstukken worden herschreven. Is dit uitzonderlijk wel het geval, dan overlopen we je project en maken we nieuwe afspraken.

Beeldmateriaal
Aangeleverd beeldmateriaal moet voldoen aan volgende 
specificaties:
• CMYK
• 300 dpi op ware grootte
• foto’s: als TIFF- of JPG-bestand
• vectorbeelden: als EPS- of AI-bestand

Afbeeldingen die bestemd zijn voor druk hebben een resolutie nodig van 300 dpi. Die dpi verwijst naar de kwaliteit van de beelden. Afbeeldingen die niet de juiste grootte/resolutie hebben om te drukken verliezen kwaliteit, missen scherpte en zien er korrelig uit. Ik check of je beeldmateriaal geschikt is voor productie en help je het best mogelijk resultaat te bereiken. (In deze blog kom je meer te weten over beeldkwaliteit en resolutie.)

Wat als ik het ontwerp niet mooi ga vinden?

De kans dat een ontwerp compleet de mist ingaat, is klein.
Bij de start van onze samenwerking hebben we een checklist en intakegesprek waarin ik je een hele reeks vragen stel over o.a. lettertypes, kleurgebruik en stijl, zodat ik een duidelijk beeld krijg van je wensen. Jij zet op die manier zelf de krijtlijnen uit waartussen ik kan werken.

Eerst krijg je een voorontwerp van een 10-tal pagina’s om een zicht te krijgen op hoe het totaalconcept eruit zal zien. In deze fase kan je de algemene lay-out nog bijsturen. Pas als jij akkoord gaat met het voorontwerp, begin ik aan het volledige boek.

Tijdens de ontwerpfase zijn er 2 correctierondes waarin je tekstcorrecties en kleine aanpassingen kan doorgeven.

De kans dat je na al deze stappen tevreden bent over het eindresultaat, is dus bijzonder reëel.

Kan ik werken met mijn eigen drukker?

Ik werk ondertussen al jaren samen met mijn vaste drukkerij en mijn voorkeur gaat ook naar hen uit. Ik ga ter plaatse om elke opdracht te bespreken en volg het drukproces nauwkeurig op, zodat jij enkel de levering in ontvangst hoeft te nemen.

Wil je toch met je eigen drukker werken, dan kan dat uiteraard. Dan bespreek jij samen met hen de specificaties en breng je me in contact met de juiste persoon om de drukklare bestanden aan te leveren. Weet wel dat BookDesign in dit geval niet meer verantwoordelijk is voor het eindresultaat, aangezien ik geen controle heb over het drukproces.

Wat betekent ‘goed voor druk’?

In de laatste creatiefase ontvang je een finale pdf ter goedkeuring. Wanneer je alles goed nagekeken hebt en er geen aanpassingen of correcties meer nodig zijn, bezorg je mij jouw “goed voor druk”. Daarmee bevestig je jouw akkoord op het totale digitale ontwerp. Deze bestanden gaan daarna rechtstreeks naar de drukker.

Na jouw “goed voor druk” kan BookDesign niet meer verantwoordelijk gesteld worden voor schrijf-, layout- of andere fouten.

Kan ik een proefexemplaar aanvragen?

Een drukproef zit niet standaard in het aanbod, maar kan mits meerprijs wel aangevraagd worden.

Zeker bij grote oplagen is dit interessant, omdat het corrigeren van fouten achteraf veel tijd en geld kan kosten (veel meer dan de drukproef).

Een drukproef wordt immers gemaakt voordat de hele oplage gedrukt wordt. Dit is een voorbeeld, een proefexemplaar rechtstreeks van de drukpers. Zo heb je het resultaat van je gedrukte boek voor je. Deze kan je controleren op fouten, zoals kleurverschillen, onjuiste paginanummers of ontbrekende afbeeldingen.

Een drukproef wordt meestal gemaakt d.m.v. digitale druk of offsetdruk. Bij digitale druk wordt de proefdruk digitaal geprint, terwijl bij de offsetdruk een drukpers wordt gebruikt.

We bekijken samen de proeven om te zien of en waar er verfijning nodig is om de beste resultaten te bereiken.

Wat is in regie?

De aanpassingen voor een herdruk gebeuren altijd in regie. Dat wil zeggen dat ik die aanpassingen per uur verreken en dus niet vooraf een offerte opmaak.

Bij een herdruk duid je de correcties aan op de finale proef van je laatste editie en ik zorg ervoor dat ze zo snel mogelijk verwerkt worden. Het gaat meestal om tekstcorrecties, nieuwe foto’s of een update van de inhoud. De opbouw en afwerking van het boek blijven gelijk.

Hierdoor kunnen we sneller schakelen en kan je het proces van intake, analyse en voorontwerp overslaan, waardoor je veel sneller je boek weer in handen hebt. Hiervoor zijn geen wachtlijsten, je komt bij me aankloppen en ik kijk wanneer ik je herdruk kan inplannen.

Nieuwe offerte voor drukwerk nodig bij een herdruk?

Wanneer je een herdruk wil van je boek, vraag ik een nieuwe offerte op bij de drukker. De specificaties, zoals afwerking en papiersoort, blijven gelijk, maar de oplage kan je uiteraard zelf nog aanpassen.

Een nieuwe offerte voor het drukwerk is altijd nodig bij een herdruk, omdat de prijzen van papier en van de drukker kunnen wijzigen. Daardoor zijn er kleine schommelingen mogelijk. Voor het ontwerp krijg je geen nieuwe offerte, de kleine aanpassingen die je aan mij doorgeeft in de lay-out of inhoud van het boek, verwerk ik in regie (dus aan uurtarief).

Wat betekent de term ‘oplage’?

Met ‘oplage’ bedoelen we het aantal exemplaren dat wordt gedrukt. De oplage wordt meestal uitgedrukt in een specifiek getal.

Over het algemeen geldt dat hoe hoger de oplage, hoe lager de gemiddelde drukkost per exemplaar van je boek. Hoe komt dit? Bij elk drukwerk heb je sowieso een opstartkost (opstart machine, instellen, …). Deze is onafhankelijk van het aantal exemplaren dat je bestelt. Daarbij komen dan nog zaken zoals het formaat, aantal pagina’s, speciale druktechnieken of papierkwaliteit die een invloed hebben op de kostprijs.

Als je de totaalkost kan verdelen over een groter aantal exemplaren, dan daalt de eenheidsprijs. Het kan dus voordeliger zijn om een grotere oplage te drukken.

Kleuren in CMYK vs RGB. Wat is eigenlijk het verschil?

Welke kleuren je gebruikt, hangt af van de drager of het medium. Zo is er een verschil tussen kleuren voor gebruik op scherm en kleuren voor drukwerk.

RGB (Rood, Groen, Blauw) is het kleurmodel dat gebruikt wordt voor het beschrijven van kleuren waarbij de bronnen zelf licht produceren. Deze kleuren gebruiken we dus op scherm (computerscherm, tv, iPad,…)

RGB is een additief kleurmodel, wat betekent dat de basis kleurloos is (zwart). Hier wordt licht aan toegevoegd, waarbij de verschillende kleuren een andere intensiteit hebben om de juiste kleur weer te geven.

CMYK(Cyaan, Magenta, Yellow, Key (zwart)) is het kleurmodel dat gebruikt wordt voor het beschrijven van kleuren waarbij de objecten zelf geen licht geven, maar die het licht van andere bronnen weerkaatsen. Dit zijn dus kleuren voor drukwerk. Synoniemen zijn vierkleurendruk of full colour.

CMYK is een substratief kleurmodel, wat betekent dat de basis bestaat uit alle kleuren van het kleurenspectrum samen (wit). De kleuren inkt die hier op gelegd worden nemen als het ware het reflecterende licht weg.

CMYK kleuren vallen meestal doffer en donkerder uit dan RGB kleuren. Dit verschil wordt veroorzaakt door de verschillende kleuropbouw in beide modellen. Bij CMYK kan je bijvoorbeeld geen fluorkleuren drukken, terwijl je die in RGB wel ziet, aangezien dit is gebaseerd op licht.

(Meer weten? In deze blog lees je alles over kleuren.)

Welke betalingsmogelijkheden zijn er?

De enige betalingsmogelijkheid bij BookDesign is via overschrijving. Op de factuur vind je de nodige betaalgegevens.

Bij een project krijg je van mij telkens 2 deelfacturen (betalingstermijn van 14 dagen):
– de eerste voor de opstart van het voorontwerp
– de tweede na goedkeuring op de drukklare pdf

Laat je ook het drukwerk door mij uitvoeren, dan krijg je de factuur daarvoor wanneer het drukwerk opstart. (betaling voor levering)

Waar kan ik beeldmateriaal terugvinden?

Ga niet zomaar op het internet op zoek naar beeldmateriaal. Enerzijds is de kwaliteit van die beelden doorgaans niet geschikt en anderzijds rust er auteursrecht op de beelden en mag je die niet altijd zomaar gebruiken. In deze blog vind je mijn tips voor kwalitatieve online beeldbanken.

Twijfel je over de kwaliteit van je eigen beeldmateriaal? Op mijn blog vind je een aantal artikels met meer informatie over aan te leveren beeldmateriaal.