- Plaats minstens één header of footer per spread (dubbele pagina).
- Kop- en voetteksten worden vaak over het hoofd gezien, maar spelen een belangrijke rol bij je boek. Dat zijn de zones boven- en onderaan je pagina die informatie bevatten zoals paginanummers, een titel, een module of je bedrijfsnaam.
- Wanneer je een boek willekeurig openslaat, kan je in de header of footer (kop-of voettekst) meteen terugvinden in welk hoofdstuk of module je zit.
- Iets snel kunnen opzoeken is mega belangrijk. Dat zorgt ervoor dat je boek effectief wordt gebruikt!
Maak het de lezer zo makkelijk mogelijk om alles snel terug te vinden.
Je voorziet best volgende elementen:
1. Paginanummers
Logisch toch? Alhoewel er sommigen die durven vergeten 😉
Paginanummers staan meestal in de voettekst en zijn ofwel uitgelijnd met het midden van elke pagina – of de buitenkant van elke pagina. Nooit naar de binnenkant! De paginering langs de lange zijde van je blad, kan ook wel eens leuk zijn. Gebruik vooral je gezond verstand en zet het op een logische plek.
2. Bedrijfsnaam of logo
Ik zou je aanraden je bedrijfsnaam toe te voegen wanneer je nog niet werkt met een gebonden boek. Als je losse pagina’s gaat uitdelen is het belangrijk dat je de verwijzing naar jouw bedrijf maakt.
Zeker ook niet vergeten wanneer je een e-book weggeeft!!
3. Vermelding module of hoofdstuk
Begeleidt je lezer door de tekst te plaatsen van het huidige hoofdstuk of module. Dat kan je op allerlei creatieve manieren integreren. Een footer/header waarin de huidige titel en/of module zit verwerkt is super efficiënt.
Maar had je er al eens gedacht aan tabs voor navigatie doorheen je boek? Of kleurverwijzingen?
Er zijn zoveel verschillende combinaties die je kan doen.
Bonustip
Zet je kop- en voetteksten in een andere kleur of lettertype, om ze visueel te onderscheiden van de rest van je inhoud.
Volgende keer je een boekenwinkel binnenwandelt, blader eens door wat boeken. Check de headers en footers. Je haalt er inspiratie uit!